page-header

Uluslararası Destek Programları

AVRUPA BİRLİĞİ (UFUK AVRUPA (2021-2027)

Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) Avrupa’nın bilim ve teknoloji politika ve uygulamalarının  uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan Birlik Programıdır. Çerçeve Programların amacı Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB Üye Ülkeleri, Programa Asosiye Ülkeler ve AB’nin işbirliği yaptığı diğer ülkeler ile AB politikaları kapsamında işbirliğini çeşitli alanlarda geliştirmektir.

Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avro’luk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Program hakkında detaylı bilgi, fonlar ve ortaklıklar için linki tıklayınız.

https://ufukavrupa.org.tr/tr/ufuk-avrupa-genel-bilgiler

TÜBİTAK

TÜBİTAK, Türkiye’de faaliyet gösteren kuruluşların Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) kapsamındaki araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetlerine etkin katılımını sağlamak amacıyla “Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları” yürütülmektedir. Detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayınız.

https://ufukavrupa.org.tr/tr/tubitak-destekleri

KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (IPA)

Avrupa Birliği (AB) tarafından, AB üyeliğine hazırlık sürecindeki ülkelere, üyeliğe yönelik yapacakları politik, kurumsal, sosyal ve ekonomik reformlara destek vermek ve Birlik standartlarına erişebilmelerine yardımcı olmak üzere katılım öncesi fonlar aracılığıyla yardım sağlanmaktadır. Başlangıçta farklı Birlik programları ve mali araçlar aracılığıyla sunulan bu fonlar, 2007 yılında, Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance – IPA) olarak adlandırılan tek bir araç ve yasal çerçeve altında toplanmıştır. Bu tarihten itibaren IPA, aday ve potansiyel aday ülkelerin Birlik standartlarına erişebilmelerine yardımcı olmak üzere başvurulan temel mali ve teknik yardım aracı haline gelmiştir. Bu çerçevede IPA ile AB üyeliğine hazırlık sürecindeki ülkelerin mevzuat ve standartlarının AB mevzuat ve standartlarıyla uyumlaştırılması, hazırlık sürecindeki ülke kurumlarının katılım sürecinde bu uyumlaştırma çalışmalarını gerçekleştirmesi ve reformları uygulamaya yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi ve nihayet AB üyeliğiyle birlikte gelen hak ve yükümlülüklere hazırlanmaları amaçlarına hizmet edilmektedir.

2021-2027 yıllarında uygulanacak IPA III döneminin toplam bütçesi 14,2 milyar avro olarak belirlenmiştir. Bu bütçeden tüm yararlanıcı ülkeler “adil paylaşım ilkesi” kapsamında faydalanmaktadır.

Desteklenecek sektörler ve uygulama için aşağıdaki linki tıklayınız.

https://ipa.gov.tr/ipa-nedir/

Erasmus+ Programı

Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:C2022/444/07&from=EN

https://www.ua.gov.tr/programlar_/avrupa-dayanisma-programi-esc/

https://www.ua.gov.tr/anasayfa/

https://youth.europa.eu/solidarity/mission_en

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/programme-guide/erasmus-programme-guide/introduction?pk_source=website&pk_medium=link&pk_campaign=404&pk_content=404-pg

Back to top of page